תהליך קנית מזרן חדש עלולה להיות מעט מבלבלת. בשוק קיימים היצע של דגמים שונים עם הרכב שכבות שונה, עובי שונה של השכבות ורמות קושי שונות למשל מזרן ויסקו, מזרן קפיצים, מזרן לטקס ועוד.
מזרן טוב, אמור לתת תמיכה מקיפה ומלאה לגוף בזמן השינה בלילה. מזרן לא מתאים יכול להיות גורם מספר אחד לעייפות ממושכת או כאבים במקומות שונים בגוף.
השאלה הגדולה שנשארת תמיד היא מה עדיף – מזרן עם קפיצים או בלי?, לדעתנו כל מזרן מתאים לצרכים שונים ולכן יש קודם כל להבין את ההבדל בין מזרן קפיצים למזרן ספוג פולימר. בדרך כלל מזרן קפיצים כן יכיל שכבת ספוג פולימר, לעומת זאת מזרן פולימר ברוב המקרים לא יכיל קפיצים כלל.
99% אחוז מהמזרונים המיוצרים כיום מכילים שכבות הנקראות פולימר, פולימר הוא חומר אשר בשפה המקצועית נקרא גם פוליאוריתן מוקצף והוא בעצם ספוג, אשר האיכות שלו נמדדת לפי רמת הדחיסות שלו והמשקל בק”ג למטר מעוקב – קוב. ככל שהחומר דחוס ושוקל יותר, כך גם המזרן יהיה קשה ויציב יותר לאורך שנים, ככל שהחומר פחות דחוס, הוא יהיה רך יותר, לכן כדאי לשלב אותו במזרן רק כדי להקנות רכות ולא לטובת היציבות של המזרן.
פולימרים בצפיפות נמוכה עלולים להיות רכים מידי וכן לשקוע לאחר זמן קצר במידה והם השכבה התומכת.
בנוסף לפולימר, מזרון יכול להיות מורכב גם משכבה של קפיצים, מזרן קפיצים הוא מזרון המכיל בתוכו רשת של קפיצים אשר מחוברים לשכבה אחת ובדרך כלל מעליהם תורכב שכבה של פולימר. הקפיצים אמורים להקנות את תחושת הגמישות והיציבות בעת השינה.
יתרונות וחסרונות של מזרן קפיצים
מזרוני הקפיצים מיוצרים בשתי שיטות, קפיצי בונל וקפיצים מבודדים. קפיצי בונל בנויים כרצועה אחת של קפיצים המחוברים אחד לשני באמצעות רצועת מתכת וכך מייצרת מצב כאשר קפיץ אחד מקבל לחץ ונלחץ פנימה הוא לוחץ ביחד איתו את כל הקפיצים אשר נמצאים לידו, בדרך כלל הם יהיו מזרנים זולים יותר וטווח המחירים שלהם ינוע בין 300 ש”ח ל-2000. קפיצים מבודדים לעומת זאת נלחצים כאשר מופעל לחץ על כל קפיץ בנפרד.
החסרונות של מזרני קפיצים הוא אורך החיים הקצר שלהם וכן השחיקה המהירה של הקפיצים. השחיקה המהירה יוצרת שקיעה במזרן בטווח השימוש הקצר וכן רעש במהלך הלילה.
בנוסף בגלל שקפיצים בדרך כלל מחוברים אחד לשני, תזוזה של אחד מבני הזוג תורגש בצידו השני של המזרן מיידית, דבר שמשפיע מאוד על איכות השינה במהלך הלילה. כמו כן לא ניתן לקבל מזרן דו צדדי כאשר מדובר במזרן המבוסס על קפיצים ובדרך כלל מזרן זה יהיה מורכב מפולימרים בדרגות שונות ושכבות רכות בלבד.
יתרונות וחסרונות של מזרן פולימר
מזרן פולימר הוא מזרן שמורכב משכבות שונות של פולימרים במרקמים שונים ובדרגות קושי שונות, היתרונות של מזרן פולימר תהיה היכולת להתאים מספר שכבות במזרן אחד שיקנו תמיכה מלאה לכל הלילה, כמו כן השחיקה של המזרן יחסית איטית והוא מחזיק מעמד לאורך שנים רבות. במזרני פולימרים לא ניתן להרגיש את התזוזה של אחד מבני הזוג בזמן השינה בזכות התכונות הייחודיות של ספוג הפולימר, יתרון משמעותי על מזרנים עם קפיצים.
מזרני פולימר מתאימים במיוחד לאנשים הסובלים מכאבי גב או הפרעות שינה ולכן רוב המזרונים האורטופדיים יהיו מורכבים מפולמרים בלבד וללא קפיצים כלל. במזרני ספוג לעיתים קרובות מרכיבים גם שכבות ויסקו או לטקס וכך נולדו מזרן הויסקו ומזרן הלטקס – שכבות אלו הן שכבות אלסטיות אשר מסייעות לתחושת הרכות והגמישות במהלך השינה.
ספוגי פולימר מגיעים במגוון של רחב של סוגים אשר בדרך כלל נבדלים בצבע שלהם :
פולימר לבן – ספוג זה נע במשקל של 18-27 ק”ג לקוב והוא הבסיסי ביותר, ספוג יחסית פשוט המשמש בדרך כלל לריפוד של סלונים ומיטות. במזרני קפיצים הוא יהיה המעטפת סביב בסיס הקפיצים. פולימר זה מתרכך ושוקע מאוד מהר כך שלא מומלץ לשלב אותו כבסיס למזרן.
פולימר כחול – ספוג זה נע במשקל של 30-33 ק”ג לקוב והוא השכיח ביותר בענף המזרנים, ספוג זה משמש בעיקר לבסיס המזרן בזכות צפיפותו הרבה. מזרן המשלב אותו יחזיק מעמד לאורך שנים.
פולימר סגול – ספוג זה נע במשקל של 30-33 ק”ג לקוב והוא רך יחסית לעומת הפולימר הכחול למרות ששניהם באותו משקל. הפולימר הסגול הוא ספוג גמיש שבדרך כלל מקנה שכבת נוחות או פינוק למזרן
פולימר SK צהוב – ספוג איכותי ועמיד אשר מגיע במשקל של 40 ק”ג לקוב. צבעו מעט מזכיר צבעים של ספוגים פשוטים יותר לכן רבים נוטים להתבלבל. פולימר SK40 מגיע בשני סגנונות: ספוג גמיש וספוג קשיח.
פולימר SK גמיש משלב את התכונות הייחודיות של החומר כמו צפיפות גבוהה ואיכות חיים ארוכה בשילוב רכות ותמיכה, במיוחד לשמירה על יציבות לאורך הלילה.
פולימר SK קשיח מתאים בעיקר לאנשים כבדי משקל אשר צריכים תמיכה מלאה לאורך הלילה, המזרן יודע להתמודד עם משקלים של 120 ק”ג ומעלה בלי שחיקה מהירה של החומר או שקיעה במזרן.
רוב האנשים אינם מבינים בפולימרים לכן החסרונות של מזרן פולימר באים לידי ביטוי כאשר קונים מזרן מבלי לדעת אילו שכבות מרכיבות אותו (מקווים שהמאמר עשה קצת סדר 😉 לחילופין, אנשים רבים עלולים לקנות מזרן במחיר שלא שווה את האיכות שלו. בנוסף מזרנים המכילים שכבות פולימר איכותיות ושכבות ויסקו או לטקס יהיו בעלי מחיר גבוה יותר לעומת האלטרנטיבות האחרות בשוק.